woensdag 22 oktober 2014

Ontstemd deel 12 (Bijna klaar met zwijgen)

Hoi allemaal hier is weer een nieuw blogje dat waarschijnlijk weer langer wordt dan bedoeld, maar je hoeft het natuurlijk niet te lezen.
Aankomend weekend mag ik voorzichtig weer wat gaan zeggen in de vorm van korte gesprekjes. Niets forceren, niet hard praten (maar zeker niet fluisteren) en vooral niet teveel. Dat is best lastig doseren maar ik ga m'n best doen. Ik klink toch als een soort van schorre geit, dat komt door de botoxinjecties.
Ik had het dus heel kort kunnen doen, maar ik weet zeker dat de bijbehorende foto's (van mijn eigen stembandjes) veel potentiele lezers bij voorbaat al zouden doen afhaken. Nu denk je misschien, hoezo dan? Nou dat zie je straks wel, ik weet zeker dat je het dan wel snapt ;-)
Nu weet je in ieder wat het is als je de foto's ziet. Nieuwsgierig; Scroll dan naar beneden!

Maar ik begin dus eerst met een onderwerp waar ik ook veel vragen over krijg nml over mijn geslachtsverandering. Formeel heb ik die dus al gehad. O ja? Ja! Ik heb zowel een paspoort als een rijbewijs, beiden op naam van Diana Patricia Laats met als geslachtsaanduiding een "V". En  ja ik hou nou eenmaal van efficiëntie, dus ik heb dezelfde initialen maar gehouden. Dat is deels toeval, want wie mijn Coming Out brief heeft gelezen die weet dat ik die naam al voor mezelf had bedacht toen ik een jaar of 4 was. Alleen moest ik nog wat met die P. Nou die was van Patrick, dus dat was zo beslist. Ik heb dus geen nieuwe handtekening hoeven te verzinnen :-)

Hoe gaat dat allemaal in z'n werk dan?
Vanaf 1 Juli dit jaar is het mogelijk om in Nederland met een medische verklaring je geboorteakte aan te passen. Die medische verklaring krijg je van de behandelend specialist. In mijn geval van de psycholoog waar ik in het VUmc mijn diagnostische fase bij heb doorlopen. Die verklaring ziet er zo uit:                                                                                                                                                                         
't Is eigenlijk een briefje van niks en je moet er wel uit eigen zak even € 65,- voor betalen aan het VUmc (daar moet ik dan weer hartelijk om lachen).
Echter dat briefje heb je wel nodig om de nodige administratieve wijzigingen door te voeren, indien je dat natuurlijk wilt. Nou had ik op dat punt mijn besluiten al genomen dus, ja ik wilde dat allemaal en eigenlijk ook zo snel mogelijk.


Toch moest ik een klein beetje geduld hebben want ik zou in September pas fulltime gaan.

Als ik dus in Juli alles dus al was gaan regelen had ik 2 maanden met een paspoort en rijbewijs rondgelopen en gereden waarop een foto stond van iemand waar ik niet helemaal op leek. Dat was dan weer verwarrend geweest voor veel mensen en dat is begrijpelijk.
Op de website van transvisie staat trouwens geweldig goed uitgelegd hoe dit allemaal werkt en wat er allemaal nog meer mogelijk is. Voor diegene waarvoor het van toepassing is zou ik zeggen: "Volg deze link: http://www.transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/transgenders-juridisch en lees alles eens goed door". Er staat ook hoe je bijvoorbeeld je Middelbare school- en andere diploma's op je nieuwe naam kunt verkrijgen. En jawel, dit is voor Transgenders gratis. Ook een keer een meevallertje. Je moet het alleen wel even zelf in Groningen ophalen. En waar ik mijn Diploma Middenkader Opleiding van het CBL (Levensmiddelenbranche) binnen drie dagen na de aanvraag binnen had, zorgen ze er bij de overheidsinstantie DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) dat ze zich exact aan de maximale doorlooptijd houden, de tobbers.

Ok, dat was even wat extra informatie, maar dat van die Diploma's zijn allemaal dingen waar ik nu tijd voor heb, dus kan ik het maar beter gelijk regelen. En voor anderen die deze weg bewandelen is het handig om te weten dat het kan en hoe het werkt.

Als je dan eenmaal de hierboven getoonde verklaring hebt kun je een afspraak maken via het stadskantoor. Dan krijg je dus iemand aan de lijn en dan zeg je dus: "Hallo, ik heb een medische verklaring Genderdysforie, ik wil graag mijn namen en geslacht wijzigen". Da's trouwens best raar om zo even tegen iemand door de telefoon te zeggen. Je verwacht dan ook een stilte of een verwarde reactie, maar nee hoor, de gemeente Dordrecht verdiend wat mij betreft alleen maar lof. De dame zei direct dat ze een melding zou maken naar de betreffende afdeling en dat ik binnen 5 dagen teruggebeld zou worden. Na drie dagen kreeg ik het toegezegde telefoontje en maakten we een afspraak op 19-08. Toen helemaal geen erg in, maar zoals ik in mijn vorige blog al schreef, precies een jaar na mijn Coming Out. Heel toevallig eigenlijk en ook heel snel. Zeker als je bedenkt dat ik volgens de aanvankelijke wachtlijst van het VUmc eigenlijk pas medio dit jaar met de eerste gesprekken zou beginnen.
Maar ok, ik had de afspraak gemaakt en ook op zo'n dag presteer ik het gewoon om iets ontzettends stoms te doen en bijna de afspraak voor niets gemaakt te hebben. Ik was zó gefocust op het niet vergeten van mijn paspoort, dat ik de envelop met de medische verklaring helemaal vergat. Die lag nog thuis!!! Daar ging het allemaal om!!!
Hier moet ik weer een compliment maken of eigenlijk meer een dankwoord richten aan in dit geval de 2 ambtenaren die voor me klaar zaten. Ik mocht gewoon even de brief gaan halen en daarna weer (zonder een nummertje te halen bij de receptie) bij ze terugkomen. Helemaal top, want ik wist echt even niet hoe ik het had toen ik erachter kwam dat ik 'm vergeten was. Dus bij deze:"Bedankt!"

Daarna ging het heel snel, ze wisten precies wat ze moesten doen en stond ik binnen een half uur buiten met een nieuwe geboorteakte.
Hier valt verder niet veel over te zeggen alleen dan dat het dus niet de eerste keer was dat mijn naam gewijzigd werd ;-) kijk zelf maar goed (mochten er lezers zijn die het nog niet weten; dubbelklik op de foto en hij verschijnt groot in je scherm)

En dan is het belangrijkste eigenlijk al gebeurt, namen veranderd, geslacht gewijzigd. Je bent dan trouwens "officieel" wel tijdelijk in overtreding met het paspoort en/of rijbewijs dat je op dat moment hebt, dus ik heb tot ik nieuwe had gewoon maar een kopie van de gewijzigde geboorteakte bij me gehouden.
Een dag na het wijzigen van je geboorteakte kun je dan terug om een nieuw paspoort en/of rijbewijs aan te vragen en dat heb ik dan ook gedaan. Vijf dagen later kon ik mijn nieuwe documentjes ophalen en was het verhaal compleet. Bijna dan....
Ik ga trouwens geen foto's van mijn paspoort en rijbewijs plaatsen, ga ook niet uitleggen waarom niet ;-)

Ja ik zeg hierboven: "Bijna dan....". Waarom? Omdat in de gemeentelijke BRP (Basisregistratie personen) dat in de plaats van het GBA is gekomen, de persoonlijke historie wordt bewaard.
Deze historie kun je ook nog laten verwijderen/aanpassen, maar daarvoor moet je een apart verzoek naar het college van B&W sturen. Moet dat? Nee. Wilde ik dat? Ja. En verder moet iedereen dat lekker zelf weten. Hoe doe je dat? Met en kort briefje. Tenminste ik had een kort briefje gedicht en daarmee is het gelukt. Wederom voor wie het eventueel wil weten, en eventueel ook overweegt, dit is wat ik heb gestuurd;

Geachte heer/mevrouw,

Op 19-08-2014 ben ik bij een ambtenaar van de burgerlijke stand geweest om de gegevens met betrekking
tot de mij gegeven namen en mijn geslacht in het geboorteregister te laten wijzigen.
Ik weet dat in de BRP de gegevens bewaard blijven over het vorige geslacht bij de "Historische gegevens".
Ook weet ik dat ik kan verzoeken om deze historische gegevens definitief te verwijderen.
Ik heb deze optie zorgvuldig overwogen, ben op de hoogte van de gevolgen en verzoek u bij deze om de
historische gegevens met betrekking tot het vorige geslacht en namen definitief te verwijderen uit de BRP.

In afwachting van uw antwoord / bevestiging verblijf ik hoogachtend,

Diana Patricia Laats
 
Bijlagen:
- Kopie Paspoort
- Kopie Gewijzigde Geboorteakte  

Daar krijg je dan (in Dordt tenminste) binnen ongeveer 3 dagen een ontvangstbevestiging van en toevallig kreeg ik vandaag de volgende brieven binnen Nog geen week later!


Op het formulier Categorie 53 Persoon zou normaliter nog de "oude situatie" te zien zijn geweest.

Nou is dit eindelijk allemaal goed geregeld in ons landje en moeten ze alleen nog een keer wakker worden in Den Haag en bij de Verzekeringsmaatschappijen en zorgen dat er één DBC komt voor de behandeling die het mentale en fysieke deel omvat. Wat is dan een DBC? Nou zonder DBC kan er niet gedeclareerd worden ik heb de definitie even maar van internet geplukt;

Wat is een DBC (Diagnose Behandel Combinatie)of DBC-Zorgproduct?
Een DBC of DBC-Zorgproduct is een unieke code (van veertien cijfers) die de zorgvraag, diagnose en de totale behandeling van een patiënt weergeeft. Het gaat om álle activiteiten van het ziekenhuis en de betrokken medisch specialisten. Het ziekenhuis gebruikt de DBC of DBC-Zorgproduct in zijn administratie

Het is wel bijzonder dat er al decennia over wordt gesteggeld tussen het Genderteam en de zgn Zorgverzekeraars en soms ook, en dat is helemaal onacceptabel, tussen de van hen afhankelijke patiënten en hun Zorgverzekering. Er schijnt gewoon nog steeds geen DBC voor genderdysforie te zijn. Te gek voor woorden eigenlijk, zeker als je bedenkt dat men altijd vol trots loopt te verkondigen dat Nederland het enige land ter wereld is waar de behandeling in z'n geheel door 1 team aan patiënten aangeboden wordt.

Zo dan nu terug naar mijn stem en de foto's waar ik niet mee wilde beginnen ;-)

Wat hebben ze nou precies gedaan in het Yeson Voice Centre oftewel hoe ziet dat eruit?
Hoe heter nu uitziet weet ik niet, maar ik heb wel een voor en een na foto van mijn stembandjes.
Het komt niet vaak voor dat je iemand je stembanden kunt laten zien dus hou je vast hier zijn de mijne vóór de operatie:
Dit is een trouwens een screenshot uit een filmpje van mijn bandjes dat gemaakt werd op de dag dat ik alle tests kreeg.
Typisch mannelijke stembanden die lang zijn en dik. Tijdens dit filmpje moest ik op verschillende toonhoogtes "Aaahhh" zeggen en slik bewegingen maken. Je kan op een plat beeld van boven alleen de dikte niet zien.



Wat je op de foto van na de operatie goed kunt zien is dat het gat een stuk kleiner is geworden.
De stembanden zijn alleen wel behoorlijk opgezwollen, maar dat komt omdat er 's ochtends een stuk tussenuit geknipt is, waardoor ze dus korter zijn geworden en daarna is de boel met naald en draad zo verbonden dat ze dusdanig strak getrokken zijn zodat ze ook dunner zijn. Niet zo raar dus dat je de boel een tijdje niet in beweging moet brengen.
Nu ik dit opschrijf besef ik gelijk weer wat een kunstenaar die man is. Er staan 4 shots op de foto die ik meekreeg en op het scherm kon je uitvergroot heel summier hier en daar een grijs stukje draad zien zitten, op de foto's bijna niet, dus het is bizar dat hij op dat minuscule oppervlak zo secuur te werk kan gaan.

O ja, ik zal het nogmaals melden; het kan heel goed zijn dat ik vanaf eind volgende maand gewoon nog een tijd mijn oude stemgeluid heb, het kan ook zijn dat er gelijk een heel ander geluid uit komt.
Van de komende maand, waarin ik slechts korte gesprekjes mag voeren, verwacht ikzelf nog helemaal niks. Het is een proces dat tot een jaar kan duren en gedurende dat jaar zal de stemhoogte stapsgewijs toenemen, dus niet in 1 keer.
We zullen het gaan beleven :-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten